Scheenbeenvliesontsteking - Shin splint

Het onderbeen bestaat uit 2 botstukken, het scheenbeen aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen aan de zij-achterkant. De botstukken worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed is en zeer gevoelig. Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. De diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier zijn de belangrijkste. Al deze genoemde spieren spelen een rol bij het ontstaan van Shin-Splints, waarbij sprake is van een ontsteking van het beenvlies op de plaats van de aanhechting van de genoemde spieren aan het bot.

Wat is de oorzaak?

De klachten ontstaan vaak bij loopsporten waarbij de voet teveel naar binnen beweegt (overpronatie). Het dragen van ongeschikt schoeisel tijdens het lopen kan samen met het afwijkende bewegingsgedrag een oorzaak zijn. Daarnaast kan tijdens het hardlopen een verkeerde hiellanding veel grondreactiekrachten ontwikkelen die belastend zijn voor de schenen.

Hoe herken je de klacht?

De voornaamste klacht is pijn en wordt meestal gevoeld op de onderste helft van het scheenbeen aan de binnenzijde. De pijn kan ook lager, tot aan de binnenenkel, worden gevoeld. Of hoger, zelfs tot aan de knie. De pijn is scherp van karakter en er worden 'steken' aangegeven. De pijn wordt gevoeld bij de landing en ook wel bij de afzet. Soms is het voelbaar bij het hurken. Aanraking geeft veel pijn, bv. als de benen over elkaar worden gelegd.

Wat kan de podoloog voor je betekenen?

Een podoloog kan een onderzoek uitvoeren naar uw manier van gaan en lopen. Daarnaast zal hij de schoenen beoordelen naar stevigheid. Hieruit zal hij schoenadvies, corrigerende zolen en gerichte oefeningen kunnen aanbieden. Vaak is een samenwerking met een kinesitherapeut geadviseerd om klachtenvrij te worden.