Hallux rigidus/limitus

Wat is een hallux rigidus of hallux limitus?

Bij een hallux rigidus/limitus is er sprake van een bewegingsbeperking in het buigen van het grote teengewricht. Bij een hallux rigidus is er sprake van een structurele bewegingsbeperking (“Rigide gewricht”), bij een hallux limitus is er een bewegingsbeperking, maar kan het gewricht nog wel iets bewegen.

De klacht

Vaak wordt het veroorzaakt door slijtage van het grote teengewricht. Er is vaak een knobbel op de bovenzijde (let op: niet op de binnenzijde!) van het grote teengewricht aanwezig. Soms komen ook pijnklachten in het gewricht voor. Door de afwijkende beweging van de grote teen wordt de voetafwikkeling anders waardoor elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan.

Wat kan de podoloog voor je betekenen?

De podoloog kan de pijn van een hallux rigidus/limitus laten afnemen door het gebruik van een paar podologische zolen. Daarnaast zijn goede schoenen van belang! Draag daarom schoenen met een brede neus en platte zool. Vaak kan een schoen met afrolbalk de druk op het teengewricht laten dalen. Een schoen met een hak van meer dan 4 centimeter verhoogt de belasting op uw grote teengewricht. Helaas kan de podoloog de beweeglijkheid van uw grote teengewricht niet verbeteren en richt de behandeling zich vooral op pijnvermindering en functieverbetering van het voetgewricht. Mochten de klachten niet verminderen dan kan chirurgisch ingrijpen in overweging worden genomen.