Hallux abducto valgus

Wat is een hallux abducto valgus?

Bij een hallux abducto valgus is er sprake van een scheefstand van het grote teengewricht. De grote teen zal afwijken naar de andere tenen en er ontstaat vaak een grote knobbel aan de binnenzijde van de voorvoet. Deze kan worden veroorzaakt door overerving, het dragen van verkeerd schoeisel (hoge hak en te smal) en/of het naar binnen kantelen van de voeten.

Welke klachten krijg je?

Vaak oogt het esthetisch niet mooi en schaamt men zich voor de voeten. Maar meestal zijn het de pijnklachten die de grote hinder veroorzaken. De druk op de knobbel of het stroef bewegen van het gewricht veroorzaakt pijnklachten. Door de afwijkende stand van de grote teen wordt de afwikkeling ook anders waardoor elders in het lichaam ook klachten kunnen ontstaan.

Wat kan de podoloog voor je betekenen?

Het begint met een goed schoenadvies en een onderzoek dat duidelijk maakt waar het probleem gelegen is. De podoloog kan de pijn van een hallux abducto valgus laten afnemen door het gebruik van een paar podologische zolen of via een drukvermindering van de knobbel.
Helaas kan de podoloog uw grote teen niet recht zetten en richt de behandeling zich vooral op pijnvermindering en functieverbetering van het voetgewricht. Mochten de klachten niet verminderen dan kan chirurgisch ingrijpen in overweging worden genomen.